WIJ DE OUDERS - BELGIË
  • VERENIG EN VERBIND
  • Acties
    • Nieuwsbrieven
  • Ervaringen
  • Thuisonderwijs
  • Contacteer ons

Hier kunnen jullie veel info terugvinden over thuisonderwijs. 
Door de hoge werkdruk waren we genoodzaakt om een samenwerkingsverband aan te gaan met Educreatie, die zich volledig toespitst op thuisonderwijs. Ze hanteren een beetje hetzelfde concept en maken een overzicht op een kaartje met alle thuisonderwijsinitiatieven. 
Surf naar: 
​
https://educreatie.weebly.com/

OPROEP!!!
Wij zouden graag op ons kaartje ook de bestaande thuisonderwijsinitiatieven willen oplijsten en/of geïnteresseerde ouders in verband met (collectief) thuisonderwijs. Als je dus op het kaartje van de scholen als pinnetje gezet wil worden, gelieve dan volgende vragen te beantwoorden en door te mailen naar volgend emailadres:
educreatie@gmail.com
* Naam (dit verschijnt als label van het pinnetje, dit mag gerust ook een pseudoniem zijn)
* Exacte locatie van het pinnetje (dit mag gerust een openbare locatie zijn bij jou in de buurt, zoals een park of een monument of iets dergelijks, maar kan ook jouw eigen adres zijn)
* Contactgegevens (emailadres en/of telefoonnummer of iets waarmee men jou kan contacteren)
* Visie (korte uitleg wat je precies onderneemt. Je beschrijft dus de omstandigheden en eventueel wat je wensen, bemerkingen en/of vragen zijn)
We gaan uiteraard een ander kleurtje gebruiken op de kaart zodat het visueel overzichtelijk blijft. 

Ook zijn we op zoek naar locaties waar collectief thuisonderwijs kan georganiseerd worden. Heeft u dus een ruimte ter beschikking met elektriciteit en water ter beschikking, kan u dat ons altijd laten weten via mail educreatie@gmail.com
​

                                                                           ALVAST BEDANKT!!!
INFO 
Het nieuwe schooljaar staat voor de deur… Wil je overstappen naar individueel of collectief thuisonderwijs n.a.v. de huidige maatregelen die aan scholen wordt opgelegd of kies je er gewoon voor dat je je kind het liefst laat leren door te leven en te ervaren dan biedt dit document info omtrent de praktische kant van dit “andere” onderwijs. Huisonderwijs heeft invloed op je leven en je kan beter voorbereid zijn als je deze stap zet. Daarnaast vind je hier ook de nodige info terug om je aan te melden voor huisonderwijs en kan je een ingevuld voorbeelddocument terugvinden ter inspiratie.

Informatiedocument aanmelden huisonderwijs

File Size: 22 kb
File Type: docx
Bestand downloaden

Verklaring huisonderwijs

File Size: 923 kb
File Type: docx
Bestand downloaden

Ingevuld voorbeeld verklaring onderwijs

File Size: 276 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden



​Er komt heel wat kijken bij thuisonderwijs. Vragen als:
  • Wanneer dien ik ten laatste te melden dat ik overschakel op thuisonderwijs?
  • Welke eindtermen dienen behaald te worden?
  • Bij welke uitgeverijen kan ik materiaal, cursussen en werkboeken bestellen?
  • Wat wordt bij inspectie door de onderwijsinspectie gecontroleerd? 
  • Welke getuigschriften kunnen er behaald worden bij thuisonderwijs?
  • En hoe wordt geëxamineerd?
Op al deze vragen wordt een antwoord gegeven in dit document. Daarnaast vindt u ook alle antwoorden op veelgestelde vragen in de FAQ.

Overzicht ouders

File Size: 36 kb
File Type: docx
Bestand downloaden

Frequently asked questions (FAQ) in verband met thuisonderwijs

Aanmelden
Het aanmelden bij Agentschap voor onderwijsdiensten moet gebeuren ten laatste op de derde schooldag van het schooljaar. Dit doe je door een verklaring van huisonderwijs op te sturen naar Brussel. In de loop van een schooljaar starten met huisonderwijs is mogelijk, maar een CLB kan er bezwaar tegen indienen. 
De verklaring van huisonderwijs kan je hier vinden en onderaan dit document:
(https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/hoe-organiseer-ik-huisonderwijs#verklaring)
De verklaring is zowel voor basis als middelbaar onderwijs hetzelfde en telt drie pagina’s. Deze verklaring invullen is verplicht. Je kan hem versturen via mail of post. Even later ontvang je dan een bevestiging. Een verklaring geldt voor één schooljaar en dat tot 31 augustus. Je vult deze verklaring in voor elk leerplichtig kind dat huisonderwijs volgt. Je hoeft er geen in te vullen voor kleuters in het eerste en tweede kleuterklasje. In dit geval geef je best een seintje aan het Agentschap voor Onderwijsdiensten. Op voorhand laten weten dat je kleuter niet zal ingeschreven worden in een school bespaart je vele telefoontjes, brieven of bezoek van o.a. OCMW en Kind&Gezin. Je kan op elk moment het thuisonderwijs stopzetten door je kind in te schrijven in een erkende school en dit te laten weten aan de bevoegde instanties. Zie ook item FAQ huisonderwijs stopzetten.
Leerplannen en eindtermen
​De ouders die hun kind inschrijven via de officiële weg, onderwijs Vlaanderen, zijn min of meer gebonden aan de voorgeschreven lesinhouden en te behalen eindtermen. Hoe we onze lessen inkleden bepalen we zelf. Zoveel mogelijk streven we ernaar om droge leerstof op een creatieve en bruikbare manier in te zetten. De wereld is immers ons klaslokaal. Hierbij gaat ook steeds voldoende aandacht naar individuele en unieke groei van het kind. Tevens integreren we onze kennis rond volkstuinen/ tuinieren en holistische gezondheidsprincipes. 
Op de website https://onderwijsdoelen.be kan je alle ontwikkelingsdoelen (kleuters) en eindtermen (lagere school en middelbaar) terugvinden. 


Elk onderwijsnet heeft een eigen leerplan opgesteld dat minstens tegemoet komt aan die eindtermen. Er zijn leerplannen van GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, het gesubsidieerd vrij onderwijs en het gesubsidieerd officieel onderwijs. Je kan de link naar de leerplannen hier vinden: https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/leerplannen.

Op zich heb je als huisonderwijzer niets te maken met de leerplannen. Wat wel van belang is zijn de eindtermen. Dit zijn doelen op gebied van kennis, vaardigheden en attitudes. Er wordt van ons, als huisonderwijzers, verwacht dat we een breed aanbod serveren. Als vertrekpunt kan je de Vlaamse eindtermen gebruiken. Dat houdt in dat je ze niet exact moet nastreven of overnemen. Echter is het in het belang van het kind aan te raden. Het is namelijk zo dat sedert 2013 kinderen van huisonderwijzers verplicht worden om deel te nemen (en te slagen!) aan de examens basisonderwijs en de examens eerste graad secundair onderwijs. Wie nadien een diploma wil, of tussentijdse getuigschriften per graad, kan zich inschrijven voor examens bij de Vlaamse examencommissie.
​Examen
Zoals eerder vermeld is deelname aan het examen secundair, eerste graad, verplicht. Je kind moet ingeschreven zijn voor alle examens die ingericht worden (A-stroom of B-stroom) en dit ten laatste binnen het schooljaar waarin je zoon of dochter 15 is geworden voor 1 januari. Het getuigschrift moet behaald zijn ten laatste binnen het schooljaar waarin de leerplichtige 16 is geworden voor 1 januari. Vooraleer je examens kan afleggen in het secundair, ben je verplicht een infosessie bij te wonen. Je krijgt daar dan alle info over de werking van de examencommissie. 


Wie geen getuigschrift basisonderwijs behaalde op een school, kan deelnemen aan de examens van de Examencommissie basisonderwijs:
de examens lagere school vinden elk jaar plaats in juni. Je legt de examens af bij een van de examenscholen. Zowel inschrijven als deelnemen is gratis. Elk jaar organiseren een officiële school en een vrije school van elke provincie examens voor de examencommissie. Je vindt de lijst hier terug: https://onderwijs.vlaanderen.be/node/1735#scholenlijst


Je kan deelnemen als je in het jaar van het examen 9 wordt of ouder bent dan 9 jaar. Het maakt dus niet uit of je voor of na het examen 9 jaar wordt. 


Vrijstellingen voor examens kunnen bekomen worden via een CLB (centrum voor leerlingenbegeleiding). Vrijstelling van examens kan enkel uitgereikt worden door een CLB en dit onder bepaalde voorwaarden, zoals een mentale handicap of een ernstige leerstoornis die ervoor zorgt dat het kind de examens niet succesvol zal kunnen afleggen bij de examencommissie. Een vrijstelling van examen wil niet zeggen dat je ook vrijgesteld wordt van inspectie.
leermiddelen
​Je mag je huisonderwijs helemaal inkleuren zoals je zelf wil. Het maakt op zich ook niet uit in welke taal je lesgeeft, maar hou er rekening mee dat de examens in Vlaanderen enkel in het Nederlands worden afgelegd. Qua handboeken zijn er geen regels. Je mag online leermiddelen gebruiken of zelfgemaakt materiaal. Je moet alleen kunnen aantonen dat je lesgeeft en je kind alle kansen biedt. Alles is goed om aan te tonen dat je kind vooruitgang maakt: foto’s, tekeningen, een museumticket, het programmaboekje van een voorstelling, … Hou alles goed bij!
inspectie
​Je kan het beoordelingskader van de inspectie vinden op de website van het Vlaams ministerie van Onderwijs. Dit document toont aan wat de inspectie verstaat onder kwaliteitsvol onderwijs. Alle verdere info kan je hier vinden: https://onderwijsinspectie.be/controle-huisonderwijs


Zoals eerder vermeld heb je er alle baat bij om alles goed bij te houden. Een negatieve inspectie kan het einde van het huisonderwijs betekenen. Je krijgt steeds een herkansing en krijgt twee maanden de tijd om het recht te zetten. Is de tweede inspectie echter ook negatief dan moet je kind naar een erkende school.
huisonderwijs stopzetten
Als je tijdens het schooljaar het huisonderwijs stopzet, moet je een bewijs van inschrijving in een erkende school bezorgen aan het Agentschap voor Onderwijsdiensten. (Agodi)

Vraag een attest van inschrijving aan de school waar je kind les volgt. Stuur het per post of 
e-mail naar de cel Leerplichtcontrole, met de vermelding 'stopzetting huisonderwijs'.
​kosten
Je draagt zelf de kosten voor het huisonderwijs van je kind. Je ontvangt geen schooltoelage. Wel ontvangt u nog steeds kindergeld. Dit staat hier volledig los van. De kinderbijslag is in principe zonder voorwaarden.
contactgegevens
​Cel huisonderwijs basisonderwijs
Agentschap voor Onderwijsdiensten
Scholen basisonderwijs, dko en clb
Koning Albert II-laan 15
1210 Brussel
België
huisonderwijs.agodi@vlaanderen.be
02-553 04 04


Cel huisonderwijs secundair onderwijs
Agentschap voor Onderwijsdiensten
Scholen secundair onderwijs
Koning Albert II-laan 15
1210 Brussel
België
huisonderwijs.agodi@vlaanderen.be
02-553 20 44
verklaring van huisonderwijs
Vul dit document in en bezorg het aan de bevoegde instanties:
Verklaring van huisonderwijs.
overschakelen regulier onderwijs --> thuisonderwijs
In 3 gevallen kan je overstappen tijdens het schooljaar:
  • Je domicilieert je kind in de loop van het schooljaar in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of in het Vlaams Gewest.
  • Je kind vertrekt in de loop van het schooljaar naar het buitenland, maar blijft gedomicilieerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of in het Vlaams Gewest.
  • Je kind is ingeschreven in een erkende Vlaamse school en je wil het in de loop van het schooljaar laten overstappen naar huisonderwijs. Je moet het centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) dan op de hoogte stellen van je plannen. Dient het CLB binnen de 10 werkdagen geen gemotiveerd bezwaar in, dan kan je al in de loop van het schooljaar starten met huisonderwijs.
Interessante links
​
  • https://langleveleren.com/huisonderwijs-in-belgie-vlaanderen/

  • https://maisonslash.be/storyteller/de-school-je-kind-zelf-les-geven-ja-of-nee
 
  • https://vhov.be/wie-zijn-we/onze-medewerkers/
 
  • https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/huisonderwijs-wat-en-voor-wie
 
  • Klascement is grote database voor leerkrachten/lessen/opdrachten https://www.klascement.net/lesmateriaal/?q=thuisonderwijs
 
  • https://www.steenokkerzeel.be/producten/detail/101/huisonderwijs-voor-leerplichtige-kinderen
oplijsting bestaande thuisonderwijsinitiatieven
  • Kokopelli (diverse locaties)
  • A.L.I.V.E.
  • Thuisschool Zuid-Limburg
  • http://www.michaelschool.be/     infomichael2019@gmail.com   
    Thuisschool initiatief voor TO kindjes tussen de 6 en 10 jaar. Vanuit de antroposofie. Periode onderwijs samen met 'n Juf. Voorlopig 2 ochtenden p/w
  • Barth’s Thuisschool NL (bron van info)
  • Thuisonderwijs http://www.thuisonderwijs.net/ (info)
  • De Huisjuf
    http://www.dehuisjuf.be/    info@dehuisjuf.be
  • Orvita Gent  
    https://www.orvita.be/
    ​https://www.orvita.be/infomoment/
     infomoment op 28 aug! Inschrijven op voorhand
  • https://icha.be/ online thuisonderwijs

Wij de ouders BELGIë

Copyright © 2021
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • VERENIG EN VERBIND
  • Acties
    • Nieuwsbrieven
  • Ervaringen
  • Thuisonderwijs
  • Contacteer ons